Dagbesteding

Algemeen

Zorgboerderij “de Lorr” biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. Van maandag tot en met vrijdag is er een groep werkzaam van maximaal 12 hulpboeren. De zorg bij “de Lorr” kent een aantal karakteristieken.

Karakteristieken

Diversiteit aan werkzaamheden
Elke hulpboer heeft andere mogelijkheden en interesses en daar wordt rekening mee gehouden. Iedereen mag werk doen waar hij of zij goed in is. Belangrijk is dat de hulpboeren succeservaring opdoen. Succeservaring vergroot hun zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en ontplooiingskansen. De prestatie is altijd bijzaak. De diverse werkzaamheden zijn verdeeld over het hele bedrijf en zelfs daarbuiten. De beschikbare ruimte (binnen en buiten) biedt oneindig veel mogelijkheden om hulpboeren zowel individueel als in een groep dagbesteding te bieden.

 

Persoonlijke aandacht
De relatief kleine groep hulpboeren ten opzichte van de relatief grote groep begeleiding zorgt ervoor dat er veel persoonlijke aandacht is. Zowel het kunnen geven van aandacht als het ontvangen van aandacht levert veel voldoening op. Er bestaat een zichtbare band tussen de begeleiding en de hulpboeren.

 

Dagbesteding met een doel
De werkzaamheden bij Zorgboerderij “de Lorr” dienen een doel. Van het plukken, schillen en snijden van appels, om samen een potje moes te maken. Tot het ophalen, slopen, zagen en kruien van pallethout om de gemeenschappelijke ruimte op temperatuur te brengen. Iedereen draagt naar vermogen een steentje bij. Zorgboerderij “de Lorr” gelooft dat het continu op zoek blijven naar dagbesteding met een doel, de kwalitatief goede zorg op de lange termijn kan waarborgen. Zorgboerderij “de Lorr” is om deze reden immers niet alleen afhankelijk van zorggelden.

 

De activiteiten

De tuin
De tuin van “de Lorr” biedt tal van werkzaamheden voor de hulpboeren. De één vindt het leuk om appels, peren, kersen, pruimen of bessen te plukken. De ander verwerkt het liever tot sap, moes of jam. De één vindt het fijn om in de groentetuin aan het werk te zijn. De ander verwerkt de groente liever tot een soep voor de lunch. Er worden bloemen geplukt en hiervan worden boeketjes gemaakt. Er worden pony’s  verzorgd. Daarnaast wordt er geschoffeld, gewied, gezaaid, gespit, gesnoeid en gemaaid. Alle werkzaamheden dragen bij aan een tuin waar de hulpboeren en medewerkers met plezier werken en trots op zijn.

 

De Pallet
De pallet is een oude kippenstal die is omgetoverd tot een werkplek waar de hulpboeren zich zeker met slecht weer dolgraag terugtrekken. In de pallet wordt veel met hout gewerkt. Afvalpallets die in de regio zijn opgehaald worden hier gesloopt en gezaagd. Dit hout wordt gebruikt om “de Lorr” te verwarmen. In combinatie met de zonnepanelen op het dak van “de Lorr” betekent dit dat “de Lorr” geheel zelfvoorzienend is en dus energieneutraal. In de pallet worden dingen geklust die ergens anders op het bedrijf weer een functie krijgen. Zo is er van appelkisten een nieuwe keuken gemaakt en zijn er van een zelf gekapte boom nieuwe tafels gemaakt. Het geeft voldoening om te zien hoe trots de hulpboeren zijn op een resultaat, waaraan zij zelf hebben bijgedragen. In de pallet kunnen de creatieve hulpboeren ook hun ei kwijt door te schilderen en te mozaïeken.

 

Gemeentebossen in Venray
Er wordt met de hulpboeren in de gemeentebossen van Venray gewerkt. Er wordt het jaar rond gesnoeid, gezaagd en er wordt zwerfafval opgeruimd op de wandelpaden. De ruimte en de buitenlucht doet veel hulpboeren goed. Ze komen altijd moe, blij en voldaan weer terug.

 

Voederbieten
In het najaar wordt samen met de hulpboeren die van fysiek werk houden, het bietenveld handmatig geoogst. Daarnaast worden bieten in de regio verkocht om andere dieren van voer te voorzien.

 

“Doen waar je goed in bent, zorgt voor zelfvertrouwen, tevredenheid en  verantwoordelijkheidsgevoel”